Fishing and Searching with Bart van den Boom.

22 August 2018

Fishing and Searching with Bart van den Boom.

Fishing and Searching with Bart van den Boom.

Voor alles is er een eerste keer. Zo ook voor de installatie een van een nieuwe generatie sonartoestellen. Onlangs installeerde ik in onze werkplaats voor de eerste maal een Humminbird solix 12” Chirp GPS en een 12” Chirp MEGA SI GPS. Installatie technisch natuurlijk weinig verschil met bijvoorbeeld een Helix toestel maar het zijn toch wel heel andere toestellen in gebruik. Zeker als je ze in de advanced modus gebruikt en laat dat nu net de key zijn om de echte meerwaarde uit deze toppers te kunnen halen.

Dus om Jorn, maar mijzelf (binnenkort komt onze nieuwe demoboot eraan en daar moeten ook nog toestellen voor gekozen worden) ook een goed eind op weg te zetten met dit nieuwe speelgoed maakten we een afspraak bij Bart van den Boom . Bart heeft natuurlijk veel ervaring met alle Humminbird en Minn Kota toestellen. Ik had hem afgelopen voorjaar op de beurs gesproken en toen was hij al laaiend enthousiast over het nieuwe Solix toestel dat hij toen aan het uittesten was. Na een rit van anderhalf uur stonden we aan een zeer mooie helling met ruime parkeergelegenheid. Bart was ook al aanwezig en na 15 min zaten we al op het water en konden we eraan beginnen. Omdat we al de nodige voorkennis hadden kon Bart snel overgaan tot meer uitleg over specifieke instellingen en mogelijkheden van de solix toestellen. Bart past zijn uitleg graag aan aan de voorkennis van zijn klanten. Zo kan hij echt met de basis starten indien nodig maar ook heel ver gaan als je eigenlijk al veel kennis hebt.

Je kan met de Solix bijvoorbeeld zelf een splitscreen maken met aan 1 zijde het 2D beeld op lage frequentie en aan de andere zijde het 2D beeld op een hoge frequentie. Een erg handige combinatie tijdens de actieve meerval visserij met een kwakhout. Op het scherm met de lage frequentie zie je natuurlijk een veel groter gebied waardoor je alle mogelijke vissen in een groter bereik te zien krijgt. Het gebied dat je met de hoge frequentie te zien krijgt is beduidend kleiner. Als je daarop een vis duidelijk in de buurt van je aas te zien krijgt dan zou het zomaar money time kunnen zijn want dan zit deze ook echt erg dicht bij je aas.

Het is snel duidelijk dat Bart de knoppen, menu’s en instellingen met zijn ogen dicht kent. De crosstouch bediening is zeer handig. Schermen openen, verkleinen, vergroten, wegswipen enzo het gaat net zo makkelijk als op je smartphone. De draaiknop is dan weer heel handig als je de bijvoorbeeld het frequentiebereik- of de gevoeligheid wil instellen. We bestoken Bart beide met vragen en hij beantwoord en demonstreert deze allemaal even rustig en zonder aarzeling. Hij geeft ook de nodige uitleg over het Ethernet netwerk en de verschillende mogelijkheden. Het is in zo een netwerk erg handig om te kunnen kiezen van welke transducer je het signaal te zien krijgt op 1 of beide schermen.

Op deze boot hangt de MEGA SI transducer aan spiegel. Deze is verbonden met de Solix aan de stuurconsole. In de Terrova (fronttroller) zit een ingebouwde 2DUS2 transducer en deze is verbonden met de Solix vooraan. Onderling zijn beide toestellen verbonden met een Ethernetkabel. Er is ook nog een 2D transducer bij de set die in de toekomst op een verplaatsbare steun gaat komen. We overlopen zowat alle instellingen en mogelijkheden in 2D- Di en SI modus. Helaas zit er enorm veel Blauwalg in het water waardoor het SI beeld verstoord wordt.

Tot slot laat hij ons ook nog enkele Autochart Live mogelijkheden zien waarmee we nog niet bekend waren en die we zeker gaan toepassen. Zo kan je door het inkleuren van een bepaalde diepte heel snel zien waar interessante taluds, plateaus enzo liggen. Het nieuwe Autochart LiveShare verhaal klinkt ook interessant. Als de meeste gebruikers hun kaarten uploaden dan is dit zeker een heerlijke nieuwe functie waarvan we allemaal de vruchten kunnen plukken. Hoe handig is het om op een nieuw water aan te komen en toch al met een snelle blik op de Autochart een goed idee van mogelijk interessante stekken te krijgen. Voor mensen die weinig tijd hebben (zoals mezelf) en die hun kostbare vistijd zo efficiënt mogelijk willen gebruiken is dit zeker een grote meerwaarde. Wij zijn alleszins voorstander. Na deze 2u hebben we weer veel bijgeleerd en varen we terug richting de helling en sluiten de voormiddag af met een leuke babbel. Voor meer info zeker eens zijn website checken!

https://www.bartvandenboom.eu/

 

Overzicht van de installatie.

Humminbird solix 12” Chirp GPS: gemonteerd tegen de voorzijde van de console zodat tijdens het vliegvissen de lijn niet steeds achter de unit blijft hangen. In het verleden stond er in de punt een toestel en daar bleef de lijn dus tot vervelens toe achter hangen. Het toestel staat op een lange Ram Mount D-size. De rubberen afdekkap en de lange Ram Mount zorgen ervoor dat de  “transportstand” veilig is en makkelijk.

Humminbird Solix12” Chirp MEGA SI GPS: gemonteerd op de stuurconsole en staat op een korte Ram Mount D-size.

Er is een Ethernet verbinding tussen beide toestellen zodat het signaal van alle aangesloten transducers op beide schermen zichtbaar gemaakt kan worden.

Minn Kotta Terrova: de ingebouwde US2 transducer is aangesloten op de Solix aan de voorzijde. In de toekomst komt er wellicht nog een nieuwe Terrova met LINK zodat deze ook vanaf de solixen bestuurd kan worden en leuke mogelijkheden zoals “ follow the contour” gebruikt kunnen worden.

Natuurlijk moet de theorie ook in de praktijk omgezet worden. De eerste visjes zijn ondertussen ook al een feit :-)