3 dagen bij de noorderburen Deel 1

08 August 2016

3 dagen bij de noorderburen   Deel 1

 

 

 4-11-2015, 

03u15 de radiowekker begint zacht te spelen. Geen uur voor een doordeweekse woensdagmorgen, maar met 3 dagen vissen in het vooruitzicht veer ik recht en werk ik het vaste ochtendritueel in no time af. Om 3u45 is Jeroen er ook.  We koppelen de Lured boot aan en vertrekken richting onze Noorderburen.

Omstreeks 6u20 vangen we een eerste glimp op van het water. We worden er beide erg stil van, wat een immense bak water! Vele malen groter dan de waters waar we meestal vertoeven.  Even later komen we aan op ons rendez-vous punt. Erick staat ons reeds op te wachten. Hij vist de eerste dag met ons mee en maakt ons een beetje wegwijs op deze grote wateren. We rijden meteen verder naar de trailerhelling, maken de boten klaar en laten hun te water. Nadat we de haven uitgevaren zijn starten ik en Jeroen een stukje verderop met het uitwerpen van een mooie kant terwijl Erick op zoek gaat naar scholen aasvis. Omdat we weten dat deze waters erg druk bevist worden besluit Jeroen om iets afwijkends te proberen, namelijk een Spinbait van DUO, dit uniek stukje kunstaas heeft  op onze thuiswateren al voor de nodige bonusvissen gezorgd.

 De Spinbaits van DUO bestaan in verschillende formaten en gewichtsklasses.

 

Terwijl ik nog aan het kiezen ben met welk kunstaas ik ga starten zie ik hoe Jeroen zijn eerste worp maakt, de Spinbait enkele seconden laat afzinken en daarna heel rustig binnen vist. Dit is een zeer succesvolle techniek bij het vissen met de Spinbaits. Na enkele seconden zie ik hem al aanslaan meteen gevolgd door een kromme hengel en een heerlijk tikkende slip. Wat een start!  Helaas komt de vis los. Niet getreurd, het was immers de eerste worp, onze verwachtingen schieten de hoogte in. Ik kies voor een grote shad en maak vol verwachting ook mijn eerste worpen. Uiteraard worden we weer terug met beide voeten op de grond gezet en krijgen we het volgende uur geen enkele actie meer. Een eindje verderop werpen we enkele ondiepe platen af. Jeroen krijgt een mooie volger op een Backlip van JW lures. Een hardbait die je traag en ondiep kan vissen en die zich kenmerkt door een enorm flankende beweging.

 Backlip van JW lures

 

Nog een stukje verder werp ik in de lengterichting langs een talud dat van 1m naar 3.5m afloopt, bij mijn tweede worp hier krijg ik een metervis te zien die mijn shad volgt tot aan de boot maar  helaas heeft deze geen zin om te happen.  Enkele honderden meters verder driften we steeds verder naar ondieper water waardoor onze dode aasvissen die we aan de bijhengels meeslepen voortdurend bodem raken.  We draaien ze wat hoger en besluiten toch nog even verder te werpen op deze ondiepe plaat (+- 1m)  voordat we terug naar dieper water varen. Ik hang een slow sink Fatpike original van Mälaren lures aan de speld. Ik laat deze grote tailbait tot op de bodem afzinken en vis hem daarna heel traag met korte halen binnen waarbij ik tracht om deze om de meter even bodemcontact te laten maken.

 De Mälaren lures zijn stuk voor stuk juweeltjes!

Na enkele worpen zie ik dat de voorste dreg even blijft hangen aan de bodem en een ferme stofwolk maakt onderwater. Dit gebeurt een meter of 7 van de boot, ik vis de tailbait rustig verder binnen, maar het lijkt alsof de stofwolk achter het aas aan blijft komen. Het duurt nog een seconde voordat mijn brein begrijpt wat mijn ogen zien en Jeroen, hij ziet het ook, “WTF!!!” klinkt het. Een gigantische zoetwaterkrokodil zwemt vlak achter mijn aas. De omvang van deze vis is werkelijk gigantisch. Nog voordat ik een laatste verleidingspoging kan inzetten verandert deze moddervette dame bruut van koers en verdwijnt ze even bruusk als ze gekomen is, enkel een nog grotere stofwolk en 2 verbouwereerde vissers achterlatend. Het wordt even heel erg stil op de Lured boot. De zoveelste vis dit jaar, waar je jaren op zou kunnen teren, die vlak voor de boot het hazenpad kiest.

 

Tegen beter weten in werp ik nog even door maar moet dan toch even bekomen met een hapje en een drankje.

“Wat hebben we de eerste uren op dit nieuwe water meegemaakt,  wat kunnen we hieruit leren en hoe gaan we het aanpakken om de snoeken net wel dat tikkeltje extra uit te dagen en over de schreef te trekken ?” Dat zijn de vragen die ons bezig houden.

Ondertussen is Erick terug tot bij ons gevaren. We delen onze ervaringen en hij geeft aan wat hij gezien heeft. Er zijn hier en daar kleinere schooltjes aasvis te zien maar nogal verspreid. Erick is overigens ondertussen wel al succesvol geweest. Hij wist met een Scorpio XL, één van zijn eigenbouw jerkbaits 2 snoeken te overhalen.  

 EvdK handgemaakte jerkbaits op de opendeurdag bij Lured Tackle Shop

Na een kort overleg besluiten we enkele haven ingangen af te vissen. We zijn immers november en gezien de watertemperatuur en de geringe activiteit die we op onze Humminbird toestellen waarnemen zou het best kunnen dat al een deel van de populatie zich in de buurt van de havens ophoudt. De wind maakt het ons alleszins niet makkelijk vandaag. Het is continu vechten om de boot in positie te krijgen en daar te houden. Ik verander nogmaals van aas omdat we weer boven 2-4m staan te gooien. Ik kies dit maal voor een Waterwolf shadzilla X. Ook weer een uniek stukje kunstaas. Een rubberen jerkbait met een heel koppige actie. Het feit dat het om een rubberen jerkbait gaat, hij erg onvoorspelbaar is en dat je hem behoorlijk diep kan vissen maken hem tot een echte must have voor mij.  Een 50m voor de haveningang zie ik vlak voor de boot een mooie tachtiger op de shadzilla X knallen, helaas schiet deze erg snel los.

 

 Waterwolf shadzilla X in 10” en 13”

We vissen nog diverse haveningangen en havens uit. Op enkele kleinere vissen en volgers na blijft het stil. Ik vang ondermeer nog een snoekje op een DUO Rozante 63sp, een kleine twitchbait waarmee ik gehoopt had een dikke baars te verleiden. Natuurlijk maakt de dril van deze snoek op mijn lichte baars hengel veel goed. Erick slaagt er wel nog in een leuke baars te vangen.

Einde deel 1